Begeleiding in verstilling

Begeleiding in verstilling,

Loslaten met Liefde


als vertaling van (het effect van) Yoga, als beleving, als een wijze van omgaan met leven.....en verlies

In het leven willen we graag behouden wat we hebben, we verzetten ons tegen ongewenste veranderingen. We begrenzen ons bezit en ons Zijn, waarbij we naarstig zoeken naar manieren om controle te behouden - ook over datgene waarover we geen controle hebben - namelijk de dood. We praten er liever niet over. 

Hoe verhouden we ons tot onze angsten, tot onszelf, tot de ander, tot het leven dat we wel of niet geleefd hebben, wanneer het einde nadert en ons in het gezicht staart en we er helemaal niet klaar voor (blijken te) zijn? Voor de meeste mensen is de dood als een dolle hond die ons achtervolgt*. De gedachte aan de dood stellen we zolang mogelijk uit. We willen graag het Licht van het leven ontvangen.............maar zonder donkerte is er geen licht. De dood leeft aan onze zijde, het is de schaduw die we niet kunnen wegslaan.


Het aanstaande einde maakt geen uitzondering; het treft ons allemaal. Toch raar en jammer dat we tijdens het leven hier niet echt bij stil (willen/durven) staan. We aanvaarden wel onze angsten hieromtrent, in die zin dat we het normaal vinden dat de angst voor het einde ervoor zorgt, dat we er maar niet aan willen denken. Pas wanneer we iemand "verliezen" of we vernemen zelf via een arts dat onze tijd/einde weldra gekomen is, dan pas krijgt het einde - en soms ook dan pas het leven- betekenis. En soms is er geen tijd meer, komen we er niet meer aan toe. Blijft dat ene ongezegd, ongeleefd.


Onze kwetsbaarheid maakt ons onbewust gevoeliger voor een spirituele beleving. Echter er is geen streven, je hoeft niets meer te leren. Het gaat over het ervaren van momenten van overgave in vertrouwen...... al is het alleen maar bedoeld om te ontspannen.....

 

In de context van individuele Yoga coaching word ik ook regelmatig gevraagd om mensen, die zich dichterbij het einde dan bij het leven bevinden, bij te staan. Enerzijds door te luisteren, ruimte te maken voor dat wat er in vertrouwen nog gezegd wil zijn, anderzijds om ook momenten van ontspanning te kunnen ervaren. 


"Loslaten met Liefde" is net zoveel stervensbegeleiding als Yoga dat ook is. De opmerking met een * verwijst naar een uitspraak van de Duitse filosoof Nietzsche. Hij zei "het ego is als een dolle hond, die-waar je ook gaat, je blijft achtervolgen".
In Yoga bestaat er de mogelijkheid om de dood van het huidige ego te ondergaan, het ego wordt beschouwd als begrenzing.

Yoga is filosofisch en energetisch een vorm van een beetje sterven. In de Yoga filosofie gaan we ervan uit dat het ego vergankelijk is en materieel bij het aardse leven hoort. Onze Ziel daarentegen is onsterfelijk en was altijd al van het bovenaardse leven.

Tijdens verstilling en ontspanning kunnen we al dan niet bewust de innerlijke verbinding gewaar worden van dat wat ons, en dus ook ons leven, overstijgt. Oneindige Eenheid of Oneindig Bewustzijn...... een andere vorm dan ons dagelijkse bewustzijn.....een mysterieuze allesomvattende liefde.

Voor diegenen die Yoga associƫren met (jonge) mensen die op hun hoofd staan en een been in hun nek leggen, blaken van gezondheid en glimmen van schoonheid, is deze benadering vast en zeker een eye-opener en een sleutel tot een andere veruimde wijze van Zijn.


Heb je vragen over deze vorm van verstillende begeleiding, dan ben je uiteraard van harte welkom contact op te nemen : dit kan telefonisch : 0472-860969 of per email : Yoga@yogamaasmechelen.be


Over het tarief; zie aub de pagina over individuele Yoga coaching.